Enschede, Lonnekerspoorlaan 90

Nabij het centrum van Enschede is de bruisende wijk Roombeek gelegen, de wijk die op 13 mei 2000 zo onvoorstelbaar door de vuurwerkramp werd getroffen. De balans tussen het sparen van de getroffen gebouwen en sloop, de balans tussen het herstel van de karakteristiek van de wijk en vernieuwing, de balans tussen een ruimhartige bewonersparticipatie en een gestuurde aanpak heeft de wijk De Gouden Pyramide 2007 opgeleverd.

Langs de Lonnekerspoorlaan, één van de voornaamste assen in de wijk, is gezocht naar een optimum tussen vrijheid voor de individuele bouwers en het waarmaken van stedenbouwkundige ambities met veel parken en voorzieningen binnen handbereik.

De woning aan de Lonnekerspoorlaan 90 is gelegen aan het eerste park, het herdenkingspark Lasonderbleek. In dit park is de getroffen plek van de vuurwerkramp zichtbaar door de oude betonnen fundering van de vuurwerkfabriek. Het monument ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ laat in het gras een tekening van een huis zien. Nog altijd vinden er vele rondleidingen in het gebied plaats en bezoeken mensen uit het hele land deze bijzondere plek. In het ontwerp van het woonhuis is de betekenis van de plek en het park vertaald. De woning is gelegen op een hoek en richt zich naar het park. Een groot panoramisch hoekraam oriënteert de woning op de monumentale plek en geeft de woning een weids uitzicht.

Architectuur

De woning is vormgegeven als een robuuste kubus. Een ruwe geometrische vorm met scherpe kanten en grote raamopeningen. Op de eerste verdieping biedt en groot uniek ontworpen panoramisch hoekraam uitzicht op het park. Vanwege de ligging aan het park is de woonvloer gelegen op de eerste verdieping, zodat het weidse uitzicht versterkt wordt.

Het interieur van de woning is zoveel mogelijk ontworpen als een open doorlopende woonruimte, waarbij de verschillende verdiepingen met elkaar in contact staan. De facilitaire functies, toilet, badkamer en de slaapkamers zijn afsluitbare ruimtes.

De uniek ontworpen trappen ontsluiten de verschillende verdiepingen.

Via het voorterras, van ruim 20 m² en gelegen op 80 cm boven het maaiveld, is de entree bereikbaar. Bij binnenkomst is vanaf het entreebordes de tuinkamer / atelier via een kleine trap bereikbaar. De begane grond biedt verder ruimte aan meer facilitaire functies, zoals een fietsenberging, wasruimte, een carport en een pakzolder. De tuinkamer / atelier is voorzien van een keukenblok met gootsteen en kookplaat. Deze ruimte is ook erg geschikt voor een kantoor of werkruimte aan huis, dat in het bestemmingsplan is mogelijk gemaakt. De carport is als een ‘drive-in’ integraal onderdeel van het ontwerp en wordt ontsloten via de zijgevel. Via de carport is de fietsenberging bereikbaar, zo stap je altijd droog de woning in vanuit de auto. De tuinkamer/atelier kijkt niet alleen uit op de carport, maar ook op het overdekte achterterras en de achtertuin.

De achtertuin is bereikbaar vanuit de tuinkamer / atelier via een grote schuifpui, die toegang biedt tot het overdekte achterterras van ruim 16 m². De achtertuin is aangelegd als een prairietuin die bloeit van maart t/m oktober. Daarnaast zijn er een drietal fruitbomen te vinden. De tuin wordt omzoomt door een beukhaag.

De eerste verdieping is ingericht als een open woonvloer, waarbij een Bulthaup-keuken als meubelstuk in de ruimte staat. Grote puien die doorlopen tot op de vloer bieden de woning veel daglicht en een prachtig uitzicht zonder al te veel privacy weg te geven. Met name het unieke, panoramische en profiel-loze hoekraam in de voor- en zijgevel geeft de woonvloer een bijzonder karakter. Een grote schuifpui in de achtergevel biedt toegang tot een groot balkon (van ruim 17 m²) dat uitkijkt op de achtertuin. De garderobe en het toilet met voorportaal is opgenomen in de centrale kern die vanaf begane grond helemaal doorloopt naar boven tot aan het dak. In deze kern zijn ook de standleidingen en een stortkoker voor de was opgenomen.

Op de tweede verdieping zijn de slaapkamers gelegen; één hoofdslaapkamer en twee kleinere slaapkamers. Daarnaast is op deze verdieping een ruime badkamer gesitueerd. Via een grote vide staat de tweede verdieping in contact met de woonvloer op de eerste verdieping. Een lichtstraat in het dak, die gesitueerd is boven de trappen, voorziet de ruimtes op zowel eerste als tweede verdieping van daglicht van boven. Zelfs de doucheruimte profiteert van deze lichtstraat. Ook op deze verdieping zijn alle verblijfsruimtes voorzien grote puien met glas tot op vloerniveau. De hoofdslaapkamer heeft een grote schuifpui, die toegang biedt tot een semi-inpandig balkon. Het balkon kijkt uit over het park en biedt via een stalen trap toegang tot het dakterras. Vanaf het dakterras, dat nog geheel naar eigen smaak kan worden ingericht, van ruim 56 m² is het prachtig uitzien over Roombeek en de Lasonderbleek. Ook is het dakterras heel geschikt voor zonnepanelen gezien de uitstekende oriëntatie op de zon. De constructie van het gebouw en de bestemmingsplanregels van de gemeente zijn dusdanig dat het tot de mogelijkheden behoort om een extra verdieping op te bouwen en zo bijvoorbeeld ruimte te creëren voor een master-bedroom met eigen badkamer en terras op het westen.

Materialisering

De gevel van de woning (vormgegeven als een robuuste kubus) is opgetrokken uit twee type strengpersstenen, die per laag om-en-om vermetseld zijn met dunbedmortel. De ene steen is relatief glad, de andere heeft een ruwe schorsstructuur. Hierdoor kent de gevel veel verschillende schakeringen naarmate het licht verandert. Het robuuste karakter van het woonhuis wordt versterkt door de Western Red Cedar houten kozijnen. Deze houten puien geven de woning zowel extern als intern een unieke uitstraling. Het eerlijke (onbehandelde) materiaalgebruik is doorgezet in zowel het exterieur als het interieur. Zo is de carport voorzien van onbehandelde houten latten die doorgezet zijn voor het glas langs, zijn de woonvloeren van natuursteen, zijn de trappen van verzinkt staal met onbehandelde Iroko-houten treden en is het plafond van de woonvloer van onafgewerkt, gepolijst beton. De verschillende terrassen zijn voorzien van Techwood composietplanken (voor en achter) en hardhouten terrasplanken (balkon 1e verdieping, achter).

Ligging

De woningen aan de Lonnekerspoorlaan zijn individueel ontworpen woonhuizen, die als een lang lint geschakeld zijn langs de verschillende parken, die te vinden zijn in Roombeek. Door de woningen in verschillende breedtes en vormgeving aaneen te bouwen en door de woningen te bouwen op een kleine verhoging, een plint van 80 cm hoog, die als een voorterras over de volledige breedte van de kavel fungeert, ontstaat een samenhangend geheel over de totale breedte van stedenbouwkundige as. Door de afwezigheid van geparkeerde auto’s , een brede wandelzone en de situering van een park aan de voorzijde hebben deze woningen een bijzondere setting.

Omgeving

De woning is centraal gelegen in het brandpunt van de bekroonde wijk Roombeek in Enschede. Daar waar de cultuurmijl, De Museumfabriek, het wijkcentrum Prismare en allerlei bijzondere architectonische hoogtepunten samenkomen. De wijk staat bekend om deze ‘highlights’ en jaarlijks vinden allerlei culturele activiteiten en rondleidingen plaats. Het stadscentrum is binnen enkele minuten fietsen bereikbaar en het openbaar vervoer is nabij gelegen. Daarnaast is het groene buitengebied, het Vaneker en de Lonnekerberg binnen handbereik. Op loopafstand zijn allerlei faciliteiten beschikbaar, zoals supermarkten, winkels, horeca, scholen, kinderdagopvang, huis- en tandarts, fysiotherapie en een apotheek.

Uitrusting

  • Aansluiting op stadswarmte
  • Glasvezel aanwezig
  • Videofoon vanaf eerste verdieping bedienbaar
  • Elektrische zonwering; 2 stuks op de achtergevel
  • Watertappunt (afgedopt) en elektrische contactdoor voor buiten aanwezig op het dak
Kavel: 192 m²
Woonoppervlakte: circa 178 m²
Inhoud: circa 850 m³
Kamers: 6, waarvan 3 slaapkamers
Bouwjaar: 2008
Bieden vanaf:  VERKOCHT

Voor meer informatie nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.

Alle informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan.

Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief. De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. Deze is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting. De maten op de plattegronden kunnen enigszins afwijken van de werkelijkheid.