Uniek Landgoed ‘Lutje Brunink’

 • VERKOCHT
Buurserstraat 650, Enschede
 • Vrijstaand, Woonboerderij
 • Woning type
 • 3, meer mogelijk
 • Slaapkamers
 • 3
 • Badkamers
 • 1
 • Garage
 • 53795
 • 1807
 • Bouwjaar
Verkocht

Uniek Landgoed ‘Lutje Brunink’

Buurserstraat 650, Enschede
 • VERKOCHT

Omschrijving van de woning

“Het erf van Landgoed Lutje Brunink ligt er schilderachtig bij. De karakteristieke Twentse hoeve, net buiten de bebouwde kom van Enschede, staat onder een dubbele kap met rode pannen. De houten topgevels zijn donkergroen geschilderd, de opengeklapte ”niendeuren” ossenbloedrood. Op de voorgrond glinstert het water van de kikkerpoel. In het voorjaar bungelen de klokjes van honderden kievitsbloemen hier weer boven de weidegrond. Langs de oprijlaan en verspreid over het erf staan monumentale bomen, reuzen van eiken en beuken. De kronen op zo’n hoogte dat ze de fraaie zichtlijnen over het landgoed nergens belemmeren”.

Zo begint het artikel over Landgoed Lutje Brunink in het woonblad Wonen Landelijke Stijl van december / januari 2013-2014.

Het landgoed is al meerdere keren gebruikt voor sfeerreportages voor tijdschriften en televisie. De grote restauratie die in 2006 begon en in 2007 voltooid werd, is indrukwekkend te noemen. Modern en eerbied voor authentieke details maken de sfeer tot een warm thuis. Daarnaast kent het Landgoed een rijke historie. Het erf bestaat al 400 jaar.

Ook de ligging van het Landgoed, grenzend aan het natuurgebied Groot Brunink van Landschap Overijssel, is bijzonder te noemen. Landelijk gelegen en toch de stad binnen handbereik.

Het landgoed is circa 5,4 hectare groot en is gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW). Deze wet geeft fiscale tegemoetkomingen (faciliteiten) aan eigenaren van onroerende zaken, mits deze eigenaren de onroerende zaken als landgoed in stand houden en daarmee het natuurschoon bevorderen. Graag informeren wij u uitgebreid over de voordelen!

Indeling

Begane grond

Binnenkomst op de deel, met authentieke deelklinkers, waaronder vloerverwarming is aangelegd, een haard en twee toegangsdeuren tot de woonkeuken en dubbele deuren naar de achterliggende hal. Hier bevinden zich de garderobe, twee toiletten, een Belgisch hardstenen wasbak en een deur naar buiten.

De indrukwekkende woonkeuken, die is gesitueerd op de voormalige deel, is een fantastische leefruimte. De vloer is van hardsteen, met daaronder vloerverwarming. De moderne eiken keuken met een Belgisch hardstenen werkblad, is uitgerust met kwalitatief hoogwaardige inbouwapparatuur, te weten een 8 pits gasfornuis (Solitaire) met 2 ovens, afzuigkap, afwasmachine, quooker en een dubbele spoelbak. Verder bevindt zich in de keuken een royale inbouwkast en een gashaard. Onder de voormalige hilde is een gezellige zithoek ingericht. Hier bevindt zich een tweede gashaard. De woonkeuken is zeer licht door de vele ramen.

De L-vormige zitkamer bevindt zich aan de voorzijde van de boerderij. Deze kamer heeft een stoere eiken vloer, een ingebouwde gashaard met originele schouw, een mooi balkenplafond en een vaste kast. Vanuit de zitkamer heeft men toegang tot een opkamer met daaronder een wijnkelder.

In de eetkamer zijn veel authentieke details bewaard gebleven. De vloertegels en de betegelde schouw zijn origineel (rond 1800). In de schouw hebben de huidige eigenaren een houtkachel geplaatst.

Bijzonder in de werk -/ tuinkamer is dat een antieke Bentheimer put bewaard is gebleven. Op de vloer bevinden zich antieke keitjes (rond 1800) die doorlopen naar het terras.

De voormalige keuken met originele vloer- en wandtegels, vaste kast en schouw met houtkachelaansluiting is volledig intact gelaten.

In de bijkeuken bevindt zich een keukenblok met spoelbak en originele wandtegels. Aansluitingen voor wasmachine en droger zijn uiteraard ook aanwezig. Verder bevinden zich hier vaste kasten en een deur naar buiten.

In de sfeervolle centrale binnenhal met authentieke schouw ligt een hardstenen vloer, met vloerverwarming en in de schouw brand bij de huidige bewoners een houtkachel. Een eiken trap leidt naar de eerste verdieping.

Eerste verdieping

Vanuit de centrale hal is de bovenverdieping bereikbaar. De open eiken trap komt uit op een bordes en van daar leidt één trap naar de slaapkamers, een tweede trap leidt naar de werkvertrekken en de bibliotheek.

De trap die naar de slaapvertrekken leidt komt uit op een grote overloop met vaste kasten, toiletruimte en cv-ruimte.

Hoofdslaapkamer met gashaard, vaste kasten en toegang tot de royale luxe en suite badkamer. In de badkamer bevinden zich twee wastafelmeubels, een ligbad, inloopdouche, toilet, infraroodsauna, designradiator en een stortkoker voor de was.

Op de eerste verdieping bevinden zich naast de hoofdslaapkamer nog twee slaapkamers met beide een eigen badkamer. Deze zijn voorzien van een wastafelmeubel en inloopdouche. Beide slaapkamers hebben een vaste kastenwand.

De trap die naar de werkvertrekken leidt komt uit in de bibliotheek. Deze is ingericht met een op maat gemaakt eiken interieur, een stoere eiken vloer met antieke nagels en een ingebouwde gashaard.

De bibliotheek geeft toegang tot twee grote kamers. Een kamer is ingericht als werkkamer met inbouwkasten. Vanuit deze kamer is de zolderberging toegankelijk. De andere ruimte wordt gebruikt als atelier, maar is ook voor verschillende andere doeleinden bruikbaar, gedacht kan worden aan een hobbyruimte, of het realiseren van twee extra slaapkamers met badkamer. Het leidingwerk/afvoeren zijn reeds aanwezig.

Overige bouwwerken

Grote stenen paardenstal (circa 7 x 22 meter) gedekt met pannen. Het bouwjaar van deze schuur is 1861. In de schuur bevinden zich momenteel drie paardenstallen, een zadelkamer, grote opslagruimte en een hooizolder. Indien gewenst kunnen meer stallen gerealiseerd worden. Er is een vergunning aanwezig om een gastenverblijf/appartementen/B&B te realiseren. Via de Gids Buitenkans (VAB- regeling) kan een tweede woonbestemming met apart huisnummer voor de schuur verkregen worden.

Sfeervolle buitenkeuken (circa 4 x 6 meter) met handgemaakte eiken keukenblok met Belgisch hardstenen werkblad, ingebouwde barbecue en wateraansluiting.

De stenen, deels houten garage (circa 5 x 15 meter) biedt ruimte voor het stallen van drie auto’s. Verder bevindt zich in deze garage een werkplaats/berging.

Kapschuur (circa 12 x 16 meter) met wanden en gebinten van populierenhout en betonnen vloer. In de schuur staat een robuuste tafel met twee bijbehorende banken.

Buitenbak (afmeting van circa 20 x 40 meter, standaardmaat voor een wedstrijdbak).

Verder staan er op het landgoed een voormalig gerenoveerd kippenschuurtje en een bosschuur.

Tuin

De prachtig aangelegde tuin rondom de boerderij is ontworpen door de bekende tuinarchitect Arend-Jan van der Horst (www.tuinarchitect.nl) en bestaat uit borders, gazon, een boomgaard met verschillende soorten fruitbomen (appel, peer, pruim, kers, walnoot) en een moestuin. Het landgoed bestaat verder uit meerdere weilanden en bos.

Bijzonderheden

Energielabel B * Veel originele details * Dak-, wand- en vloerisolatie * Grotendeels dubbele beglazing * Verwarming en warmwater door middel van CV-combiketel (2007) * Vloerverwarming in woonkeuken en entree (voormalige deel) * Drie paardenstallen (meer mogelijk) * Rijbak 20 x 40 meter * Vergunning voor het realiseren van enkele appartementen * Glasvezelaansluiting * Drukriolering * Gebruik van hoogwaardige materialen* De houten vloeren op de begane grond en verdieping zijn massief eiken planken * In de eetkamer liggen de originele vloertegels * Inpandige antieke Bentheimer waterput * Bibliotheek met op maat gemaakt eiken interieur* Meerdere haarden (hout- en gasgestookt) * Mogelijkheid tot het realiseren van meerdere slaapkamers en badkamers* Het landgoed grenst aan een natuurgebied * Bij koop wordt een waarborgsom/bankgarantie gevraagd van 10% van de koopsom

De Natuurschoonwet 1928 (NSW)

Deze wet is tot stand gekomen ten behoeve van eigenaren van een landgoed. De wet moest voorkomen dat een landgoed na de dood van één of meer eigenaren zou worden versnipperd. Erfgenamen moesten soms het landgoed verkopen om hun schulden te kunnen betalen. Niet iedere onroerende zaak komt daarvoor in aanmerking. Het moet aan bepaalde kenmerken en voorwaarden voldoen

De fiscale voordelen die een eigenaar van een NSW-landgoed geniet zijn hieronder beknopt weergegeven:

 1. Bij verwerving van een NSW-landgoed geniet de koper een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.
 2. De gronden van een gerangschikt landgoed zijn vrijgesteld van onroerendezaakbelasting (ozb). Woningen worden gewaardeerd naar bestemmingswaarde; voor overige opstallen geldt de waarde in het economisch verkeer.
 3. Bij schenking of vererving van een NSW-landgoed wordt er geen belasting geheven indien het een opengesteld landgoed betreft dat minimaal 25 jaar in bezit en in stand wordt gehouden. Bij een niet opengesteld NSW-landgoed wordt onder dezelfde voorwaarden een belastingvrijstelling van 50% op de bestemmingswaarde verleend.
 4. Een rechtspersoon kan onder voorwaarden vrijstelling krijgen van vennootschapsbelasting.
 5. De gronden die onderdeel uitmaken van een NSW-landgoed zijn vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.

Handige documenten van de woning

Brochure-Buurserstraat650-Enschede

Locatie van de woning

Openen in Google Maps
 • Adres Buurserstraat 650, Enschede
 • Stad Enschede
 • Provincie Overijssel
 • Postcode 7544 RH
 • Gebied Buitengebied
 • Land Nederland

Kenmerken

 • Prijs: VERKOCHT
 • Perceel oppervlakte: 53795 m²
 • Woning oppervlakte: 400 m²
 • Slaapkamers: 3, meer mogelijk
 • Kamers: 13
 • Badkamers: 3
 • Garage: 1
 • Formaat garage: 75
 • Bouwjaar: 1807
 • Woning type: Vrijstaand, Woonboerderij
 • Woning status : Verkocht

Aanvullende informatie

 • Inhoud: 2500 m³
 • Paardenstal: 154 m²
 • Buitenkeuken: 24 m²
 • Kapschuur: 72 m²
 • Paardenbak: 20 x 40 meter
 • CV-combiketel: 2007
 • Renovatie: 2013-2014
 • Ouderdom erf: 400 jaar

Vloerplan

image

Beschrijving:

image

Beschrijving:

Compare listings

Vergelijken
Henriëtte van Santen
 • Henriëtte van Santen